Lakko siirtynyt kahdella viikolla 3-9.5.2022

14.4.2022

Työministeri Tuula Haatainen on siirtänyt valtakunnansovittelijan pyynnöstä siirtänyt JUKOn ja JAU:n (JHL ja Jyty) pääkaupunkiseudulle julistamaa lakkoa kahdella viikolla. Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten kaupunkeja koskevan lakon uusi ajankohta on 3.–9.5., ellei kunta-alan työehtosopimuskiistaan löydy ratkaisua ennen sitä.

Kunta-alan lakko pääkaupunkiseudulla siirtyy kahdella viikolla. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala pyysi työ- ja elinkeinoministeriötä (TEM) siirtämään lakon alkamista sen yhteiskunnallisesti mittavien vaikutusten vuoksi. Mikäli ratkaisua kunta-alan tilanteeseen ei löydetä sitä ennen, JUKOn ja JAUn (ammattiliitot JHL ja Jyty) julistama lakko toteutuu jo ilmoitetussa laajuudessaan 3.–9.5. Mahdollisen lakon piirissä on noin 31 000 palkansaajaa.

Pääkaupunkiseudun lakkovaroitus koskee kaikkia kunta-alan sopimuksia: kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES), SOTE-sopimusta, opetushenkilöstön (OVTES), tuntipalkkaisten (TTES), lääkärien (LS) ja teknisen henkilöstön (TS) sopimuksia. Lisäksi lakkovaroitus koskee JHL:n ja Jytyn osalta kuntien omistamissa yhtiöissä noudatettavaa AVAINTES-sopimusta sekä SEURETES-sopimusta.

Kunta-alan tes-kiistaan on yritetty hakea ratkaisua vuoden alusta alkaen ensin yhteisessä neuvottelupöydässä, sen jälkeen valtakunnansovittelijan johdolla. Työntekijäjärjestöt hylkäsivät valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan tekemän sovintoehdotuksen maaliskuun lopussa. Viime viikon lopussa työ- ja elinkeinoministeriö asetti erityisen sovittelulautakunnan ratkomaan kunta-alan umpisolmua.

– Lakon siirtäminen osoittaa, että valtakunnansovittelija katsoo JHL:n jäsenten työn yhteiskunnallisesti erittäin merkittäväksi. Jäsenemme pitävät Suomen pyörimässä ja ilman heidän työtään koko yhteiskunta pysähtyisi, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine analysoi tilannetta.

– Tilanne on äärimmäisen haastava eikä sopimukseen pääsemiseen näytä olevan helppoa reittiä. JHL haluaa koko kunta-alalle palkkaohjelman ja euromääräisiä palkankorotuksia. Olemme valmiit etsimään sopua, mutta emme tyydy tähän mennessä tarjottuihin ratkaisuihin. Puolustamme tavoitteitamme myös työtaistelutoimin, koska ratkaisua ei muutoin tunnu löytyvän, Niemi-Laine toteaa.

JHL on vauhdittanut kunta-alan tes-neuvotteluja jo aiemmin kaksipäiväisillä lakoilla Rovaniemellä ja Jyväskylässä 23.–24. maaliskuuta, Tampereella ja Kuopiossa 29.–30. maaliskuuta sekä Oulussa ja Turussa 6.–7. huhtikuuta.

Lisäksi neuvotteluja on tuettu ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla. Ensi viikon alussa 18.4. astuu voimaan koko kunta-alaa koskeva kielto, joka on voimassa toistaiseksi. JHL, Jyty ja JUKO ovat järjestäneet kunta-alalle jo aiemmin kolme viikon mittaista ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa 7.–13.3, 21.3.–27.3. ja 4.4.–10.4.

Katso kaikki tiedot JHL:n painostustoimista täältä.

https://www.jhl.fi/2022/04/14/paakaupunkiseudun-lakko-siirtyy-jhl-edelleen-valmis-painostustoimiin/?fbclid=IwAR24PVNbUF0Gt1b_kXEPvCbtnFVPsIgp4gXphzSFvgXDFWv3GmxrqGZvwHU